De Boxy’s lanceren servies Take Time

18 octobre 2018

Exclusief te huur bij Femat

De immer symphatieke Kristof en Stefan Boxy zijn constant op zoek naar avontuur. Twintig jaar geleden verlieten ze hun sterrenrestaurant om een eigen traiteurzaak op te starten. Na hun passage in Mijn Pop-uprestaurant charmeerden de innemende broers heel Vlaanderen en kregen ze hun eigen programma op VIER. Nu is het tijd voor een nieuw project: de Boxy’s brengen hun eigen servies op de markt, in samenwerking met Serax.

 

De topchefs zijn vernieuwend in hun manier van koken, maar als het op servies aankomt, houden ze van een klassieke look. “Ik eet het liefst van al uit porselein”, zegt Kristof. Daar is Stefan, zoals wel vaker bij de Boxy-broers, het volmondig mee eens. “De laatste tijd is servies uit aardewerk een trend, maar ik kan niet goed tegen dat lawaai. Da’s tof voor aan de Côte d’Azur, dat wel, maar …” grapt hij. “Wij zochten iets waar we onszelf goed bij voelen. Dat is met dit servies gelukt.”

 

Borden

Vingerafdruk vereeuwigd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Een bord moet wit zijn”, zegt Kristof beslist. “Anders komen de kleuren van het eten niet goed uit. Als je een frisse, grasgroene saus van peterselie maakt en je doet die in een bruin bord, bekom je een kaki kleur. Zoiets komt alleen maar tot z’n recht in een wit bord.”

 

Het ontwerp is een samenwerking met kunstenares Hilde Degryse. “De oneffenheden aan de zijkant zijn afdrukken van Hildes vingers toen ze het eerste bord van de draaischijf haalde. Toen we dat zagen, vonden we het een fijn detail. En het goud: dat geeft een klassieke toets. Wij zijn grote fan van oude serviezen met afgewassen goud. Oorspronkelijk wilden we de borden wat dieper en dunner, maar als traiteur moet je rekening houden met de praktische kant. Het servies mag niet te breekbaar zijn en moet in de afwasmachine kunnen, bijvoorbeeld”, vertellen de broers.

 

Glazen

Waarom blauw?

 

 

Kristof koopt vaak servies bij antiquairs en de glazen zijn gebaseerd op zulke oude exemplaren. “We hebben enkele kleine dingen aangepast”, legt hij uit. “De voet is wat fijner en het reliëf hebben we ook een beetje verkleind. Dat hebben we van thuis uit: hoe fijner, hoe beter.”

 

“We hebben ook voor een gekleurd glas gekozen. Waarom blauw? Dat is het enige kleur dat niet in eten voorkomt. Heb je daar al eens bij stilgestaan? De meeste mensen niet”, knipoogt Kristof.

 

Bestek

Pure kunst

 

 

Het idee voor het servies deed Stefan op tijdens een tentoonstelling van de kunstenaar DD Trans. “Oorspronkelijk had de vork geen aparte tandjes. Dat was heel mooi, maar niet bruikbaar. We hebben het kunstzinnige bestek samen met Serax aangepast tot we tot een praktische versie ervan kwamen”, zegt Stefan.

 

Huur dit elegante servies met een eigentijdse twist nu bij Femat.

 

Foto's: © Siska Vandecasteele